Çalışan annelerin zor şartlar altında iş hayatına devam etmesi, yeni çıkarılan düzenleme sayesinde sorun olmaktan çıktı. Koruma altına alınan çalışan anneler; erken emeklilik, uzun süreli izinler ve kendilerine ödenen para sayesinde artık daha rahat bir nefes alabilecek.
Çalışmakta olan anneler için düzenlenen yasalar, 10 madde üzerinde kadınlara güvence sağlıyor. Bu düzenlemeler sayesinde çalışan anneler hem para desteği alırken hem de aynı zamanda erken emeklilik hakkından yararlanıyor.
15.05.2015 tarihi sonrası doğum yapmış olan tüm anneler için ilk çocuğa 300, ikinci çocuğa 400 ve üçüncü çocuğa da 600 TL ödeme yapılıyor. Bu yardımdan yararlanmak için çalışma ya da çalışmama şartı aranmıyor.
Hamile olan kadınlar doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık bir izin hakkına sahip oluyor. Bunun yanı sıra doğum yapan kadınların 1 buçuk saat süt için izinleri de bulunuyor. Ayrıca çocuk sayısına bağlı olarak 6 ay ücretsiz izne de çıkabiliyor.
Annelik izni bittikten sonra da kadınlara ve 3 yaş altı bir çocuğu evlatlık edinen kadına ya da erkeğe de ilk doğumda 60, 2.doğumda 120 ve sonraki doğumlarda da 180 gün kadar yarım gün çalışma hakkı sağlanıyor.
Tüm annelik izinleri kullanıldıktan sonra da kadınlar isteğe bağlı olarak çocuğun ilkokul çağına kadar kısmi çalışma hakkından yararlanabiliyor.
Doğum yaptıktan sonra annelik izni kullanan kadınlar; çalışmadığı 16 hafta içi geçici iş göremezlik ödeneği alıyor. Örneğin asgari ücret ile çalışan bir kadın 112 günlük alacağı para 4.424 liraya kadar çıkıyor.
Doğum yapan tüm kadınlara her sene süt parası ödenmektedir. Eğer anne çalışmıyorsa bu para babaya verilir. 2018 yılı için bu rakam 133 lira iken ilerleyen her yıl bu rakam artış gösteriyor.
Çalışan anneler için eğer belirli bir gelirin altında çalışıyorlarsa dadılar için de maaş ödeniyor. Bunların yanı sıra bebeğe anneanne gibi bir büyük bakıyorsa o kişiye de maaş ödeniyor.
Çalışan anneler her çocuk için 720 gün olmak üzere örneğin 3 çocuk sahibi olduğunda 2160 gün kazanıp erken emekli olma imkanından yararlanabiliyor.
Çalışan annelerin başkasının bakımına muhtaç olacak konumda çocuğu olması halinde 1 Ekim 2008 yılı sonrası ödemiş oldukları prim gün sayılarına bu sayının ¼´ü kadar gün ekleniyor.
Bir işyerinde 100-150 arası kadın çalışan bulunuyorsa, emzirme odası açılması şart koşuluyor.