Yeni Mezunlar İçin CV Yazma Rehberi -

Yeni Mezunlar İçin CV Yazma Rehberi -

Yeni Mezunlar İçin CV Yazma Rehberi

 

Üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirdin, artık diploma sahibisin. Şimdi iş bulma zamanı. İlk işini hızlı bir şekilde bulmak için eksiksiz bir CV hazırlamalı ve işverenlere göndermelisin. Bu yazımız, ilk CV´ni yazmada sana yardımcı olacak, yol gösterecek. 

Yeni mezunların çoğu, CV´lerini hazırlarken nelere önem vereceğini, dikkat edeceğini bilemiyor ve bu da iş başvurularından olumsuz dönüşler almalarına sebep olabiliyor. Örneğin kimi adaylar, iyi bir okuldan iyi bir dereceyle mezun olduklarını söylemek uğruna, özgeçmişlerinin yarısını bu bilgiye ayırırlar. Kimi adaylar da, yaptıkları stajların kendilerine artı puan getireceğini düşünerek, özgeçmişlerinde stajlara ağırlık verirler. İş başvurusunda avantaj sağlayacak özelliklere ağırlık vermek gerek ama bunu yaparken dengeyi kurabilmek de önemli. 

İnsan Kaynakları uzmanının bir CV´nin tüm özelliklerine hakim olması zor çünkü çok fazla CV incelediklerinden, bir CV´ye çok fazla zaman ayıramıyorlar. Bu yüzden öyle bir özgeçmiş hazırlamalısın ki, bir göz atışta dikkate değer biri olduğunu gösterebilesin. Bu sebeple ilk sayfada kendinle ilgili özellikleri, eğitimini ve deneyimlerini karşı tarafa aktarabilmelisin. 

Neleri dahil etmelisin? 

Eğitim durumun CV´nde muhakkak ki bulunmalı. İyi bir okuldan mezun olduysan, iyi bir derece yaptıysan bu bilgileri dikkat çekmesi için başta yazmalısın. Staj yaptıysan veya okul zamanı başvurduğun bir alanda çalıştıysan, bu bilgileri de eğitim bilgilerinden sonra yazmalısın. Bir çok aday, başvuracağı işle alakasız iş deneyimlerini de eklemeye meyillidir ama üniversitedeyken çalıştığın ancak başvurduğun ilanla doğrudan ilgili olmayan işleri CV´ne eklemek çok fazla avantaj sağlamayabilir. Ağırlıklı olarak, başvurduğun ilanla alakalı deneyimlerinden söz etmeye çalışmalısın. 

CV nasıl yazılmalı? 

/resimler/2019-2/5/1048356849291.jpg

Özgeçmişinin en önemli kısımları ilk sayfada yer almalı. Unutma ki, seni işe alacak kişiyi CV´nin kalanını okumaya ikna etmen gerekiyor. Belirli şablonlar mevcut ama bu şablonların yoruma açık olduğunu ve onları kendine göre uyarlamayı unutma. Kendin hakkında önemli bulduğun özellikler, ilk başta vermen gereken bilgileri oluşturur. 

CV´de sıralama 

Teknik bir pozisyon için CV hazırlarken, aşağıdaki gibi bir sıralama kullanabilirsin: 

Kişisel bilgiler

Eğitim durumu

Teknik beceriler 

İş deneyimleri 

Diğer yetenekler 

İlgi alanları 

Referanslar 

Teknik beceriye ihtiyacının olmadığı bir sektörde iş arıyorsan, sıralamayı şu şekilde yapabilirsen: 

Kişisel bilgiler 

Eğitim durumu

İlgili olan iş deneyimleri 

Diğer iş deneyimleri 

Beceriler 

İlgi alanları 

Referanslar 

 

İdeal CV uzunluğu

Özgeçmişin iki sayfa uzunluğunda olmalı; çok kısa CV deneyimsiz gözükmene, çok uzun CV de okuyan kişinin ilgisinin dağılmasına neden olabilir. Bu yüzden iki sayfalık CV oldukça uygun olur. 

Hiçbir şeyi gizleme. 

/resimler/2019-2/5/1057482172620.jpg

 

 

 

 

Mezun olduğun okuldan, almış olduğun notlardan, deneyimsizliğinden veya kendinle ilgili olup da CV´ne ekleyemeyeceğini düşündüğün şeylerden uzun süre kaçamazsın, bu sebeple de açık ve dürüst olmalısın. Yanlış veya aslı olmayan bilgiler vermekten kaçınmalısın. Unutma! İş dünyası çok büyüktür ancak bir çok insanın birbirini tanır. Kötü bir izlenim vermek istemezsin, değil mi? 

CV´ni hazırlarken bu temel bilgileri dikkate alırsan, seninle aynı ilanlara başvuran adaylar arasından sıyrılabilirsin. Harekete geçmeye hazır mısın? 

Yeni Mezunlar İçin CV Yazma Rehberi Üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirdin, artık diploma sahibisin. Şimdi iş bulma zamanı. İlk işini hızlı bir şekilde bulmak için eksiksiz bir CV hazırlamalı ve işverenlere göndermelisin. Bu yazımız, ilk CV´ni yazmada sana yardımcı olacak, yol gösterecek. Yeni mezunların çoğu, CV´lerini hazırlarken nelere önem vereceğini, dikkat edeceğini bilemiyor ve bu da iş başvurularından olumsuz dönüşler almalarına sebep olabiliyor. Örneğin kimi adaylar, iyi bir okuldan iyi bir dereceyle mezun olduklarını söylemek uğruna, özgeçmişlerinin yarısını bu bilgiye ayırırlar. Kimi adaylar da, yaptıkları stajların kendilerine artı puan getireceğini düşünerek, özgeçmişlerinde stajlara ağırlık verirler. İş başvurusunda avantaj sağlayacak özelliklere ağırlık vermek gerek ama bunu yaparken dengeyi kurabilmek de önemli. İnsan Kaynakları uzmanının bir CV´nin tüm özelliklerine hakim olması zor çünkü çok fazla CV incelediklerinden, bir CV´ye çok fazla zaman ayıramıyorlar. Bu yüzden öyle bir özgeçmiş hazırlamalısın ki, bir göz atışta dikkate değer biri olduğunu gösterebilesin. Bu sebeple ilk sayfada kendinle ilgili özellikleri, eğitimini ve deneyimlerini karşı tarafa aktarabilmelisin. Neleri dahil etmelisin? Eğitim durumun CV´nde muhakkak ki bulunmalı. İyi bir okuldan mezun olduysan, iyi bir derece yaptıysan bu bilgileri dikkat çekmesi için başta yazmalısın. Staj yaptıysan veya okul zamanı başvurduğun bir alanda çalıştıysan, bu bilgileri de eğitim bilgilerinden sonra yazmalısın. Bir çok aday, başvuracağı işle alakasız iş deneyimlerini de eklemeye meyillidir ama üniversitedeyken çalıştığın ancak başvurduğun ilanla doğrudan ilgili olmayan işleri CV´ne eklemek çok fazla avantaj sağlamayabilir. Ağırlıklı olarak, başvurduğun ilanla alakalı deneyimlerinden söz etmeye çalışmalısın. CV nasıl yazılmalı? Özgeçmişinin en önemli kısımları ilk sayfada yer almalı. Unutma ki, seni işe alacak kişiyi CV´nin kalanını okumaya ikna etmen gerekiyor. Belirli şablonlar mevcut ama bu şablonların yoruma açık olduğunu ve onları kendine göre uyarlamayı unutma. Kendin hakkında önemli bulduğun özellikler, ilk başta vermen gereken bilgileri oluşturur. CV´de sıralama Teknik bir pozisyon için CV hazırlarken, aşağıdaki gibi bir sıralama kullanabilirsin: Kişisel bilgilerEğitim durumuTeknik beceriler İş deneyimleri Diğer yetenekler İlgi alanları Referanslar Teknik beceriye ihtiyacının olmadığı bir sektörde iş arıyorsan, sıralamayı şu şekilde yapabilirsen: Kişisel bilgiler Eğitim durumuİlgili olan iş deneyimleri Diğer iş deneyimleri Beceriler İlgi alanları Referanslar 
İdeal CV uzunluğuÖzgeçmişin iki sayfa uzunluğunda olmalı; çok kısa CV deneyimsiz gözükmene, çok uzun CV de okuyan kişinin ilgisinin dağılmasına neden olabilir. Bu yüzden iki sayfalık CV oldukça uygun olur. Hiçbir şeyi gizleme. Mezun olduğun okuldan, almış olduğun notlardan, deneyimsizliğinden veya kendinle ilgili olup da CV´ne ekleyemeyeceğini düşündüğün şeylerden uzun süre kaçamazsın, bu sebeple de açık ve dürüst olmalısın. Yanlış veya aslı olmayan bilgiler vermekten kaçınmalısın. Unutma! İş dünyası çok büyüktür ancak bir çok insanın birbirini tanır. Kötü bir izlenim vermek istemezsin, değil mi? CV´ni hazırlarken bu temel bilgileri dikkate alırsan, seninle aynı ilanlara başvuran adaylar arasından sıyrılabilirsin. Harekete geçmeye hazır mısın? 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?