Yıllık Ücretli İzin Nedir? İzin Süresi Ne Kadardır?

Yıllık Ücretli İzin Nedir? İzin Süresi Ne Kadardır?

Çalışan kişi işe girişinden itibaren 1 yılı tamamlaması ile birlikte bir sonra çalışacağı hizmet yılında kullanmak üzere yıllık izin hakkı elde etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında 4857 sayılı İş Kanununa göre yıllık izin her çalışan için yasal bir haktır ve yıllık izin kullanırken herhangi bir ücret kesintisi olmamaktadır.

Yıllık İzin Nedir?

Ücretli olarak devletin yıl içerisinde verdiği izin haklarına yıllık izin denilmektedir. Yıllık izinler kişinin çalıştığı yerde ki iş yılına göre hesaplanmaktadır. En düşük 14 gün en fazla da 26 gün olarak yıllık izin verilmektedir. Çalışanlar yıllık izin zamanlarında çalışıyormuş gibi ücret alırlar.

Yıllık İzin Süreleri Nelerdir?

Yıllık izin süreleri çalışanlar için asgari olarak aşağıdaki gibidir. Kıdem süresi,

1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara en az 14 gün,
5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara en az 20 gün,
15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara en az 26 gün

yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık izinlerde yer altı işlerinde çalışanlar için izin süreleri 4 gün daha fazladır. Ayrıca 18 yaş ve 18 yaşından küçük işçiler için kıdem süresi fark etmeksizin 20 günlük izin verilmelidir. 50 yaş ve 50 yaşından büyük olanlar için de aynı şekilde herhangi bir kıdem süresine bakılmadan 20 günlük izin verilmesi zorunludur.

Yıllık İzin Nasıl Bölünebilir?

Kullanacağınız yıllık iznin bölünmesi ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Çalıştığınız iş yeri ile gerçekleştireceğiniz konuşmalar çerçevesinde yıllık izinlerinizi dilediğiniz miktarlarda yıl içerisinde kullanma hakkına sahipsiniz.

Yıllık İzin Kullanmak Zorunlu mu?

Yıllık iznin kullanılmaması gibi bir durum bulunmamaktadır ve işverenin, işçisi için yıllık izni kullanıp kullanmama konusunda sorumluluğu bulunmaktadır. İş kanununda yazan maddede yıllık ücretli izin için şu ifadelere yer verilmiştir “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşçinin yıllık izin kullanmak istememesi, izin kullanmadan çalışmak istemesi diye bir durum söz konusu değildir. İşveren işçinin izinlerinin kullanılıp kullanılmadığından sorumludur.”

Yıllık İzin İşverenden Nasıl Talep Edilmeli?

Yıllık izin talebi çalışan kişinin çalıştığı yere göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak yıllık iznini kullanacak birisi en az 1 ay öncesinden işverene yazılı bir şekilde izin tarihlerini bildirmesi gerekmektedir. İşveren, işçiden gelen yıllık izin talebini değerlendirerek onaylar veya farklı bir tarih önerebilir.

İşveren İşçinin Yıllık İzin Talebini Karşılamak Zorunda mı?

Evet. Yıllık izin yasal bir haktır ve her işverenin yıllık izni karşılama zorunluluğu vardır. Ancak yıllık iznin ne zaman olacağı konusunda işverenin tercih hakkı bulunmaktadır. Yani işveren, işçinin yıllık izin için istediği tarihi onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Yıllık izin kullanım tarihleri konusunda çalıştığınız iş yeri ile görüşerek ortak tarihler oluşturabilirsiniz



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?